Orde der Stalhouders laat kop van Peird van Sint-Gillis behandelen

De kop van het Peird van Sint-Gillis werd de afgelopen maanden intensief behandeld in een zogenaamde anoxiekamer in Ename. “De kop werd al die tijd in een luchtvrije ruimte bewaard. Dit om finaal af te rekenen met mogelijke beestjes die de kop teisterden”, aldus Tony Callaerts, voorzitter van de Ode der Stalhouders van Sint-Gillis. “Deze behandeling kwam er in samenwerking met de Erfgoedcel Land van Dendermonde en de Stad Dendermonde die de kosten voor deze behandeling op zich namen. De Orde is hen daar uiteraard erg dankbaar voor. Nu is de kop immers niet allen helemaal klaar om dit jaar opnieuw te schitteren in de Bloemencorso, maar ook om volgend jaar zijn 100ste verjaardag te vieren. De kop, een creatie van Maurice Heuvinck, werd immers in 1919 afgewerkt en voor het eerst gebruikt in een ommegang in Sint-Gillis. Dat zal volgend jaar met de gepaste luister gevierd worden.”