Nieuw groot feest voor de Sint!

De Orde der Stalhouders haalt met het ‘Groot Onthaal’ van Sint-Maarten op 3 november een oude traditie van onder het stof te halen.

“Vroeger, tot ergens in de jaren ’90, werd dit onthaal ook al georganiseerd door andere verenigingen zoals de Gezinsbond. Dat was altijd een leuk feest voor de kinderen van Sint-Gillis. Nu wordt de Sint uiteraard ook nog altijd ontvangen in elke jeugdvereniging of sportclub apart, en die bezoekjes zal hij ongetwijfeld blijven brengen. Maar wij vonden die grote ontvangst toch een groot gemis en dus nam de Orde het initiatief om dit feest opnieuw te organiseren. Alle kinderen van Sint-Gillis, tussen 5 en 10 jaar, kunnen gratis deelnemen en krijgen een feestelijke namiddag voorgeschoteld”, aldus Tony Callaerts, voorzitter van de Orde der Stalhouders.

Interactief toneel en een cadeautje

Het programma ziet er als volgt uit. De kinderen worden om 13 uur verwacht op het Onthaalplein ter hoogte van de sporthal van Sint-Gillis. Daar wacht hen onder andere een grimestand, een heuse fanfare en zal ook dansclub Dansateljee voor amusement zorgen.

Rond 14 uur wordt de Sint verwacht met zijn zwarte pieten. Hij zal de kinderen er toespreken en zal hen ook uitnodigen om mee op te trekken in de grote feestelijke Zwarte pietenparade. Dat is een stoet waarbij de kinderen in het gezelschap van de Sint, zwarte pieten, een fanfare én het Paard van Sint-Gillis door het centrum van Sint-Gillis naar Het Gildenhuis trekken.

In het Gildenhuis wacht de kinderen een gratis drankje én een toneelvoorstelling die wordt vezorgd door toneelkring De Bende. Zij zullen het stuk ‘Het Mooiste Geschenk van de Wereld’ brengen. Dat is een interactief en komisch toneelstuk dat zeker voor het nodige amusement zal zorgen.

Na de toneelvoorstelling kunnen de ouders hun kinderen komen oppikken aan het Gildenhuis waar de kinderen een cadeauzakje met veel lekkers en leuks meekrijgen van de Sint en de Pieten.

“Samenhorigheid”

“Het hele evenement heeft ook nog een ander doel voor de Orde”, meldt Tony Callaerts. “Met name een gevoel van samenhorigheid én samenwerking bewerkstelligen in Sint-Gillis. De Orde is als vereniging immers te klein om deze organisatie alleen te dragen. Dus moesten we op zoek gaan naar partners. Groot was onze vreugde toen we merkten dat velen zich spontaan aanboden. De wil tot samenwerking is er dus zeker in Sint-Gillis. Nogmaals het bewijs dat de gemeente meer en meer begint te leven. Een tendens die de voorbije jaren ook merkbaar was vele andere evenementen. Wij zijn heel blij met onze partners, ‘Onze Vrienden van de Sint’ en we hopen dat dit event, of het nu een groot succes wordt of niet, toch een inspiratiebron kan zijn om soortgelijke samenwerkingen ook in de toekomst op poten te zetten. Er is immers veel potentieel in Sint-Gillis, niet voor niets de grootste deelgemeente van Dendermonde. Als we het echt samen willen, dan kunnen we hier mooie dingen realiseren. Voor ons is deze samenwerking daarom op zich al het grootste succes van dit evenement.”

Dit zijn de verenigingen en andere partners die hun samenwerking aan het project rond het ‘Groot Onthaal’ van Sint-Maarten in Sint-Gillis verlenen: het Gildenhuis, KWB Sint-Gillis, Gezinsbond Sint-Gillis, Verkén Sint-Gillis, Kiwanis Beyaert Dendermonde, FC Eendracht Sint-Gillis, Toneelkring De Bende en uiteraard de vzw Orde der Stalhouders zelf.

Kinderen kunnen gratis inschrijven voor het event door zich te laten registreren via het e-mailadres de.sint.gillis@gmail.com