Stad pakt uit met plan om lokale economie te steunen

Niet enkel inwoners worden getroffen door het coronavirus, maar ook bedrijven, horeca, handelszaken, verenigingen, organisatoren van evenementen …

De stad Dendermonde richtte een werkgroep die bekijkt hoe het sociaaleconomische leven in onze stad terug kan opstarten. “Uiteraard volgen wij nauwgezet de instructies van de Nationale Veiligheidsraad op. Deze postcorona-taskforce buigt zich over meerdere thema’s en bekijkt wie welke ondersteuning nodig heeft. Het resultaat is een ambitieus plan om Dendermonde er na corona bovenop te helpen”, aldus de stad.

Hieronder volgt de integrale mededeling van de stad Dendermonde voor wat betreft het luik lokale economie.

Dit plan werd besproken met het schepencollege én de fractieleiders van alle politieke partijen uit de gemeenteraad. Het werd waar mogelijk bijgestuurd en dan goedgekeurd. Alle politieke partijen staan hierbij op dezelfde lijn en zo komt de gemeenteraad eensgezind naar buiten. Samen willen we ervoor zorgen dat de impact van de coronacrisis op onze stad zo beperkt mogelijk blijft. Samen tegen corona, waarbij we met zijn allen achter onze bevolking, onze bedrijven, onze horeca, onze lokale handelaars, onze verenigingen … staan!

Onze lokale ondernemers konden al beroep doen op een aantal bovenlokale economische steunmaatregelen, waaronder de coronahinderpremie van VLAIO. Op donderdag 30 april vroegen al 735 Dendermondse ondernemers deze premie aan, waarvan er al 629 zijn uitbetaald.
Daarnaast neemt de stad ook lokale steunmaatregelen om de impact van de coronacrisis op de lokale economie te beperken. Deze maatregelen kwamen tot stand na overleg met de lokale handelsverenigingen en de adviesraad lokale economie.
Het lokaal bestuur investeert via deze steunmaatregelen 625.000 euro in de lokale economie:

20% korting bij lokale aankopen

De stad is volop bezig om het huidige cadeaubonsysteem te hervormen. Handelaars zullen vlotter en gratis kunnen aansluiten waardoor de Dendermondse cadeaubon een veel aantrekkelijker geschenk wordt. Om de lokale handel en horeca een krachtige impuls te geven en het nieuwe systeem bekend te maken, voorziet de stad speciale voordeelbonnen. Voor deze bonnen betalen shoppers 40 euro, maar ze krijgen een inruilwaarde van 50 euro. De stad past de resterende 10 euro per bon bij. Goed voor 20 % korting bij de Dendermondse handelaars en horecazaken! Omdat de handelszaken en de horecazaken niet gelijktijdig mogen openen, worden voor beide groepen aparte cadeaubons gemaakt.

Sommige bedrijven plannen een attentie om hun werknemers te bedanken voor hun bijzondere inzet tijdens deze coronaperiode. Lokale bedrijven kunnen bij de stad voordeelbonnen kopen voor een bedrag naar keuze met 20 % korting. De stad past het verschil bij.

De stad voorziet een maximaal budget van 100.000 euro om de 20 % korting bij te passen. Op deze manier slagen we erin om 500.000 euro in de lokale economie te injecteren om de getroffen handelaars verder te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Meer praktische info over deze bonnen volgt later. Bedrijven kunnen al contact opnemen via middenstand@dendermonde.be.

Ook goed om te weten: de huidige Dendermondse cadeaubons die in omloop zijn met geldigheidsdatum tot maart, april of mei worden verlengd tot eind augustus.

Gratis parkeren in parking Mechelse Poort tot eind mei en extra fietsparkings

Wie in het stadscentrum komt shoppen, kan tot eind mei gratis parking Mechelse Poort gebruiken (op de hoek van de Oude Vest en de Leopold II-laan). Er worden ook extra fietsparkings voorzien. Het schepencollege besliste eerder al om parkeren op de betalende zones in de stad gratis te maken tot maandag 11 mei. Ook parkeren in de blauwe zone kan tot 11 mei tijdelijk zonder parkeerschijf.

Gratis vloerstickers en affiches

De stad bestelde vloerstickers voor handelaars. Zo wordt visueel aangeduid dat iedere klant 1,5 meter afstand moet bewaren. En een leuk detail: de stickers zijn zodanig vormgegeven dat Dendermondenaren letterlijk en figuurlijk wachten op het Ros Beiaard. Bijhorende affiches herinneren aan de preventieve maatregelen die bij een winkelbezoek moeten worden gerespecteerd. In de winkelstraten zal de veilige afstand ook op de voetpaden worden aangeduid.

Winkelcoaches op pad

De stad stuurt vanaf maandag 11 mei een ploeg winkelcoaches op pad. Deze winkelcoaches zullen de handelaars ondersteunen bij de heropening van de winkels en de weken erna. Zij zijn het eerste aanspreekpunt bij vragen of onduidelijkheden. Verder staan de coaches ook in om de winkeliers (en hun klanten) te sensibiliseren om de preventieve maatregelen op te volgen. Zij zullen ook de vloerstickers en affiches bedelen.

Extra publiciteit en promotie: shop lokaal

De stad lanceerde in het begin van de coronacrisis www.dendermonde.be/winkelhier. Hier bundelen we een overzicht van onze lokale horeca, handel of marktkramers die leveren aan huis, cadeaubonnen verkopen of afhaal organiseren. Via digitale nieuwsbrieven en sociale media roepen we inwoners regelmatig op om lokaal te shoppen. Ook in onze geprinte kanalen komt dit regelmatig aan bod. Deze campagne wordt nog uitgebreid. De stad zal bijvoorbeeld via korte filmpjes de boodschap “shop lokaal” extra in de kijker zetten.

Lokale belastingen uitgesteld

De aangifteformulieren en aanslagbiljetten voor de lokale belastingen van 2020 die normaal in het voorjaar worden verstuurd, vallen nu pas vanaf september 2020 in de brievenbussen. Het gaat onder meer over de belasting op motoren, de belasting op economische activiteit voor bedrijven, op het verspreiden van reclamedrukwerk en op niet-bebouwde percelen.

Verminderde belasting voor natuurlijke en rechtspersonen die een economische activiteit uitvoeren

De belasting op het uitoefenen van een economische activiteit in hoofd- of bijberoep van een nijverheid-, agrarisch- of handelsbedrijf wordt met 25 % verminderd. Ook deze belasting wordt pas geïnd in het najaar 2020.

Verminderde belasting voor nachtwinkels

Nachtwinkels betalen jaarlijks 1.000 euro belasting. Tijdens de coronacrisis mogen nachtwinkels slechts open zijn van 18 tot 22 uur. Nachtwinkels krijgen 25 % belastingvermindering. Ook deze belasting wordt pas geïnd in het najaar 2020.

Geen belasting op horecaterrassen, op overnachting of promotaks

In Dendermonde is er geen belasting op horecaterrassen, geen belasting op overnachtingen en geen promotaks. Dit houden we zo.

Gedeeltelijke vrijstelling van standgeld voor marktkramers en ambulante handel

Marktkramers die een abonnement hebben voor de wekelijkse markt in Dendermonde of Baasrode, of voor de bloemenmarkt in Dendermonde, Appels, Sint-Gillis, Oudegem en Schoonaarde betalen hiervoor standgeld. De marktkramers krijgen vrijstelling van standgeld zolang de wekelijkse markt niet kan doorgaan door de coronacrisis. Ook voor andere ambulante handel (bv. groenten-, kippenkramen … langs de kant van de weg) geldt deze vrijstelling. Op deze manier willen wij ook deze trouwe handelaars mee ondersteunen.

Huurvermindering concessiehouders

De uitbaters van de cafetaria’s van de sporthallen in Appels, Oudegem, Grembergen en Sint-Gillis, de cafetaria van Zwembad Olympos en het cultuurcafé van CC Belgica betalen hiervoor huurgeld aan de stad. Tijdens de duur van de sluiting moeten zij geen huurgeld betalen. Op die manier willen we als lokaal bestuur het goede voorbeeld geven en ook een oproep lanceren naar andere verhuurders van handelspanden om dit voorbeeld te volgen.

Snel facturen blijven betalen

Alle diensten van het lokaal bestuur blijven zich inzetten om facturen zeer snel te betalen.

Aanwerving centrummanager

De stad is bezig met een procedure om een centrummanager aan te stellen. Deze centrummanager zal als spilfiguur tussen de handelaars en het bestuur Dendermonde mee op de kaart zetten als winkelstad. De centrummanager vormt de ideale gesprekspartner voor alle vragen en bezorgdheden van de handelaars en ondersteunt op vlak van vestiging, ontwikkeling, exploitatie en promotie.

Lokale handelaars op lijst overheidsopdrachten

Lokale handelaars kunnen zich binnenkort inschrijven op een lijst die door de financiële dienst eerst zal geraadpleegd worden bij overheidsopdrachten. Bovendien zal de stad een overzicht van de geplande aankopen op de website publiceren, zodat lokale leveranciers zich kunnen voorbereiden.