Verkén het lokale biertje: Hopmonkey

De (weder)geboorte van Hopmonkey…

We schrijven, September 2020, David Steeman, van brouwerij Steeman, kondigde aan dat hij met zijn brouwactiviteiten stopte. Dat zou meteen ook het einde zijn van Hopmonkey, een biertje dat hij in 2016 had ontwikkeld en als snel een hele schare bierfans achter zich had.  Geen Hopmonkey meer ??? Dàt konden 4 biergenieters niet laten gebeuren. Brouwerij Steeman werd overgenomen door een nieuwe vennootschap, Fris en Monter, en oef… er staat nu een nieuw team Hopmonkeys klaar om hun schouders onder dit Dendermonds streekproduct te zetten: Tim De Vogel, Diederik Vermeir, Michael Goossens, Kjell Laurens en Nik Quisquater zijn de na-apers van dienst.

Et voilà … Hopmonkey ® is er eentje om te blijven! Een fris, hoppig blond bier van hoge gisting, laag in alcohol maar vol van smaak.

HOP-la!

 

de oogst van de HOP voor de MONKEY
Alleen de beste HOP voor dit biertje…

 

Bij het openen van de fles komt een explosie aan hoparoma je tegemoet. Dit triple hop bier dankt zijn volle aroma en smaak aan de overvloedige hopgiften die zorgen voor een complex, citrusachtig aroma. De hopbeleving wordt afgerond met een fris bittertje in de nasmaak. Het bier heeft een mooie koolzuurverzadiging en een overvloedige schuimkraag. Met een alcoholgehalte van 5,5% is dit een goed doordrinkbaar bier. Ondanks het lage alcoholpercentage heeft het bier een mooie body en voldoende moutigheid.

IPA, wasda ?

Hoewel dit bier moeilijk is te passen in een bierstijl komt “Session IPA” het dichtste in de buurt. Het heeft de hoppigheid, bitterheid en volheid van een echte India Pale Ale, maar toch weinig alcohol. De India Pale Ale is een biertype dat ontstaan is in Engeland ten tijde van de kolonisatie. Om hun traditionele Pale Ale langer te kunnen bewaren, voegden de brouwers extra hop toe. De bewaarstoffen en bitterheid uit de hop zorgden ervoor dat het bier de lange scheepsreis naar de kolonies overleefde.

Wegens zijn bitterheid is de IPA een bier voor de echte bierliefhebber. De meeste commerciele IPA’s hebben een sterk afgezwakte bitterheid, zodat ze in de smaak vallen bij een breed publiek dat gewend is geraakt aan veel te zoet bier.

“Met de Hopmonkey hebben we bewust de keuze gemaakt om de originele stijl van de India Pale Ale trouw te blijven, we zijn ervan overtuigd dat dit een zeer lekker bier(type) is en we hopen dat dit ook bij jullie in de smaak valt!” aldus de Hopmonkey-zaakvoerder Tim De Vogel.

Je kon de Hopmonkey komen proeven in de Verkén de Hopmonkeybar tijdens Bloemencorso 2021, zondag 5 september. Maar niet getreurd, er zijn wegen genoeg die naar Hopmonkey leiden… In Sint-Gillis kan je genieten van dit lekkere bier in pastahuisje Gillia, in culinair topadres Da Vinci en net voor of na de film bij Cinema Albert! Of je kan zelfs online je voorraadje Hopmonkey inslaan via hun e-shop