Gin Gillis

Gin Gillis, een heerlijke bloemengin uit Sint-Gillis Dendermonde

Sint-Gillis is de grootste en meest fleurige deelgemeente van Dendermonde, Oost-Vlaanderen, België. Aan de monding van de Vondelbeek in de Schelde. Sint-Gillis is gekend om zijn jaarlijkse Bloemencorso op de eerste zondag van september. Dit volksfeest met een stoet van praalwagens versierd met duizenden bloemen brengt telkens een massa enthousiaste toeschouwers op de been.

Deze artisanaal gemaakte gin eert onze gemeente én de Bloemencorso. Gin Gillis heeft het aroma van tientallen bloemetjes, waaronder de dahlia, dé bloem van de Bloemencorso! Extra op smaak gebracht met bijzondere kruiden, zodat de Gin Gillis toegankelijk is voor elke fijnproever (m/v met smaak).

Gin Gillis is ontsproten uit het brein van een groepje ondernemende Sint-Gillissenaren. Al sinds de jaren ‘80 brengen ze de zelfstandige ondernemers samen in de hechte vereniging ‘Verkén Sint-Gillis’. De naam is een toespeling op het varkentje op het wapenschild van de Dendermondse deelgemeente Sint-Gillis (in het dialect: veïrken’). Verkén Sint-Gillis wil ook zeggen: ontdek wat allemaal wordt aangeboden door de lokale handelaars. 

Verkén Sint-Gillis wil de lokale verbondenheid tussen inwoners, ondernemers en hun klanten verstevigen. Dit gebeurt onder de noemer #thinklocal #shoplocal #enjoylocal

Gin Gillis is gestookt en gebotteld bij onze goede vrienden van Stokerij VdS uit … jawel, Aalst! 😉

Gin Gillis wist-je-datjes...

Wisten jullie … dat in onze gin, naast een mix van tientallen zorgvuldig uitgekozen bloemetjes en kruiden ook verse Amalfi-citroenschil zit ? Dit geeft de Gin Gillis de uitermate verfrissende, citrussmaak. Bij onze stoker schillen ze zélf handmatig alle Amalfi-citroenen die slechts twee keer per jaar in beperkte hoeveelheden beschikbaar zijn. Ze gebruiken enkel de béste Amalfi-citroenen, die groeien alleen op bomen die te vinden zijn aan de Amalfikust in de Italiaanse provincie Campania, op het zuidelijke schiereiland Sorrento. Deze citroenen worden elk jaar met grote zorg geplukt met de hand en de oogst is beperkt toegestaan. Amalfi-citroenen zijn groter dan de reguliere citroenen en hebben een zoetere smaak. Stokerij VdS “macereert” de amalfi peelings apart om alle verbazingwekkende smaken te behouden en daarna worden ze gemengd met de andere ingrediënten van Gin Gillis.

Wisten jullie … vanwaar de jeneverbessen komen die worden toegevoegd bij het stoken van Gin Gillis ? De kwaliteit van de jeneverbes bepaalt ook de kwaliteit van de gin.  Een jeneverbes is in feite een specerij die als één van de weinigen groeit in koude gebieden, oorspronkelijk vond je ze enkel in Noord-Europa en de Alpen regio.  Maar hoe zuidelijker ze groeien, hoe meer etherische oliën  ze bevatten en hoe sterker ze zijn van smaak. Ergens logisch, want hoe zuidelijker de jeneverbessen groeien, hoe meer etherische oliën ze bevatten en hoe sterker ze zijn van smaak. Onze ginstoker VdS is jaren op zoek geweest naar de beste soort… en heeft ze gevonden in Macedonië! Intussen heeft VdS al een jarenlange samenwerking met telers en boeren die hen de onvervalste kwaliteiten kunnen bieden, daar start alles mee. De jeneverbes uit Macedonië, staat garant voor heerlijke aroma’s.

Niets beter dan het beste van de natuur in onze Gin Gillis dus 😉

Gin Gillis op z'n best met deze heerlijke recepten

Gin Gillis & tonic

  • 1 deel Gin Gillis
  • 2 delen neutrale tonic
  • Voeg wat citroenzeste en rode peperbolletjes toe

Ginger Gillis

  • 1 deel Gin Gillis
  • 2 delen ginger ale of ginger beer
  • Voeg vers geperst citroensap en citroenzeste toe

Serveer Gin Gillis steeds in een bol cocktailglas met veel ijs. Je maakt je presentatie pas écht af als je ook verse dahliablaadjes toevoegt.

Gin Gillis koop je hier

Buen Gusto
Spaanse wijnen en delicatessen
Frans Van Schoorstraat 20
Sint-Gillis Dendermonde

steph@buengusto.be
www.buengusto.be

Cleophas
Brasserie-Restaurant
Sint-Gillislaan 47
Sint-Gillis Dendermonde

+PROEF ‘M TER PLAATSE!

info@cleophas.be
www.cleophas.be

Mens Sana Food
Broodjeszaak
Sint-Gillislaan 128
Sint-Gillis Dendermonde

tel. 0479 47 03 92
www.menssanafood.be

Jan Ooms – Beeld & Klank
Sint Gillislaan 14
Sint-Gillis Dendermonde

Tel. 052 21 30 63
info@janooms.be

Wijnthousiast
Weggevoerdenstraat 28
Sint-Gillis Dendermonde

info@wijnthousiast.be
www.wijnthousiast.be

Brood & Banket Dirk Verhaevert
Heirbaan 268
Sint-Gillis Dendermonde

Tel. 052 21 88 76

Isa Sushi
Processiestraat 23
Sint-Gillis Dendermonde

Tel. 052 77 90 85
www.isasushi.be

Bedouin
Sint-Gillislaan 147
Sint-Gillis Dendermonde

+PROEF ‘M TER PLAATSE!

Tel. 0476 20 04 28
facebook

Batselier Keurslager
Hemelstraat 38
Sint-Gillis Dendermonde

tel. 052 21 59 87
keurslagerbatselier@skynet.be

Carrefour Express
Heirbaan 12
Sint-Gillis Dendermonde

Tel. 052 37 59 29

Willems Patisserie
Sint-Gillislaan 56
Sint-Gillis Dendermonde

Tel. 052 21 17 50

Bellefood Creations
Denderbellestraat 116
Sint-Gillis Dendermonde

Tel. 052 20 12 26
info@bellefoodcreations.be

Bien Soigné – Barbier
Heirbaan 47
9200 Sint-Gillis Dendermonde

0475 50 40 50

Wens je Gin Gillis te verkopen (als drankenhandel of horeca)? Neem dan contact met ons op.

het bestuur van Verkén Sint-Gillis en de ginstoker, fier op hun ``kindje``...

Gin Gillis werd boven de doopvont gehouden op de vooravond van de bloemencorso 2019.

Foto: (vlnr) Luc De Vilder (Jan Ooms-Beeld&Klank), Rikkert De Bruycker (Schoenen Moernaut), Fons Uyttenhove (Rijschool Traffix), Christine Smekens (Drukkerij Smekens), Guy Heyvaert (Wijnhandel Buen Gusto), Judith De Smedt (gepensioneerd kapster), Luc Waterschoot (Stokerij VdS), Peter Meyers (Belfius Bank), Elien Christiaens (Broodjeszaak Mens sana), Claude Van Hecke (Drukkerij Smekens)